Na personalistickom trhu od roku 1991

Čo robiť, keď ti zamestnávateľ nevyplatil mzdu

Mzda je základným právom každého zamestnanca a predstavuje odmenu za vykonanú prácu. Napriek tomu sa môže stať, že zamestnávateľ z rôznych dôvodov nevyplatí zamestnancovi mzdu včas alebo vôbec. Je dôležité vedieť, ako v takom prípade postupovať a aké kroky podniknúť na ochranu svojich práv.

Ako sa vypláca mzda?

Podľa § 130 ods. 2 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonníka práce“) má zamestnávateľ povinnosť vyplatiť mzdu zamestnancovi v pravidelných výplatných termínoch, ktoré sú dohodnuté v pracovnej zmluve alebo stanovené v kolektívnej zmluve. Mzda sa spravidla vypláca mesačne, a to najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Zamestnanec by mal mať jasno v tom, kedy a ako mu má byť mzda vyplatená.


Postup pri nevyplatení mzdy

Ak sa ocitnete v situácii, keď vám zamestnávateľ nevyplatil mzdu, je dôležité konať promptne a systematicky. Postupovať môžete nasledovne:

1. Písomne vyzvať zamestnávateľa
Prvým krokom je písomná výzva zamestnávateľovi na vyplatenie dlžnej mzdy. V liste by ste mali uviesť, že žiadate o vyplatenie mzdy, ktorá vám patrí za konkrétne obdobie. Uveďte tiež dátum, do ktorého očakávate, že bude mzda vyplatená. Písomnú výzvu Vám odporúčame zaslať doporučeným listom, aby ste mali potvrdenie o jej doručení.


2. Predžalobná výzva
Ak zamestnávateľ na vašu písomnú výzvu nereaguje alebo odmieta vyplatiť mzdu, ďalším krokom je zaslanie predžalobnej výzvy. Táto výzva by mala byť formulovaná prísnejšie a jasne upozorniť zamestnávateľa, že ak nebude mzda vyplatená, podáte žalobu na súd.

Výzva má formát obyčajného listu, v ktorom stručne 

  • požiadate zamestnávateľa o vysvetlenie dôvodu, prečo vám nebola mzda vyplatená
  • stanovíte dátum, dokedy vám má mzdu vyplatiť
  • upozorníte zamestnávateľa, že vyplatiť vám mzdu je jeho povinnosťou a ak ju nesplní budete ju vymáhať právnou cestou.

Predžalobnú výzvu zvládnete podľa tohto postupu napísať aj sami, ale môže ju pre vás vypracovať advokát, čo dodá výzve väčšiu vážnosť.


3. Trestné oznámenie
Ak zamestnávateľ aj napriek predžalobnej výzve odmieta vyplatiť mzdu, máte možnosť podať trestné oznámenie na polícii alebo prokuratúre. Nevyplatenie mzdy môže byť považované za trestný čin sprenevery alebo podvodu. Pred podaním trestného oznámenia je vhodné konzultovať postup s advokátom, aby ste mali dostatočné dôkazy a vedeli, čo od tohto kroku očakávať.


Nevyplatenie mzdy je vážnym porušením práv zamestnanca, no vedomé a systematické kroky môžu viesť k náprave situácie. Vždy je lepšie riešiť problém najprv dohodou, no ak to nie je možné, neváhajte využiť právne prostriedky na ochranu svojich práv.

Dôležité je nevzdávať sa, pretože mzda je základným právom každého zamestnanca.

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.