Na personalistickom trhu od roku 1991

Dovolenky – na čo máte ako zamestnanec právo a na čo musíte byť pripravený

Leto sa nám začalo ešte v júni, ale odovzdaním vysvedčení nám odštartovala aj dovolenková sezóna 🙂

V nasledujúcich riadkoch pre vás preto zhrnieme “dovolenkové” pravidlá, ktoré vám pomôžu naplánovať si voľno a uľahčia návrat do pracovného kolotoča. 


Nárok na dovolenku

Každý zamestnanec má zákonný nárok na dovolenku. Základná výmera dovolenky je minimálne 4 týždne (20 pracovných dní), pre zamestnancov starších ako 33 rokov alebo starajúcich sa o dieťa do 15 rokov je to najmenej 5 týždňov (25 pracovných dní).

Dovolenka sa čerpá na základe dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom, pričom zamestnávateľ musí zohľadniť prevádzkové potreby a umožniť zamestnancovi čerpať dovolenku v rámci kalendárneho roka.

Pred dovolenkou si dohodnite zastupovanie, aby ste si počas voľných dní oddýchli

Celozávodná dovolenka

Ide o obdobie, počas ktorého je celý podnik alebo jeho časť uzatvorený a všetci zamestnanci sú povinní čerpať dovolenku. Táto dovolenka sa zvyčajne plánuje vopred a väčšinou je stanovená zamestnávateľom.

Dôvodom pre celozávodnú dovolenku môže byť údržba a plánované opravy strojov alebo prevádzkové dôvody (napríklad výpadok materiálu alebo nižší dopyt po službách).


Príprava na dovolenku

  1. Nastavte si automatickú odpoveď v emaili. Tá by mala obsahovať informáciu, kedy budete na požiadavky reagovať, ale aj informáciu, na koho sa v čase Vašej neprítomnosti dá obrátiť. (Nezabudnite danú osobu o tom informovať a overiť si, že nebude v rovnakom čase na dovolenke :P). 
  1. Presmerovanie telefónu. Ak používate služobný telefón, zvážte jeho presmerovanie na kolegu, aby vás nerušili pracovné hovory počas Vášho voľna.
  1. Dohodnite si zastupovania. Dohodnite sa so zamestnávateľom a kolegami na zastupovaní. Každý rieši okrem dlhodobých úloh aj operatívne a práve na tieto by ste si mali nájsť zastupovanie.

Kým prvé dve pravidlá platia najmä pre zamestnancov v administratíve alebo v obchode, dohodnutie zastupovania je rovnako dôležité vo výrobnom závode, v logistickom sklade alebo v obchodnom reťazci. Krátka informácia o tom, čo ste stihli pred dovolenkou a čo zostáva dokončiť je pre vášho zamestnávateľa veľmi dôležitá.


Nastavte si automatickú odpoveď, presmerujte poštu a dohodnite zastupovanie.

Návrat z dovolenky

Po návrate z dovolenky Vás určite čakajú nahromadené úlohy a e-maily. Aby Váš pocit oddychu z dovolenky nebol okamžite minulosťou, môžete sa držať týchto tipov.

  1. Prejdite si emaily, zoraďte úlohy a spravte plán. Umožní vám to získať pocit kontroly nad nahromadenými úlohami. 
  2. Nastavte si v automatickej odpovedi o jeden deň voľna navyše! Dá vam to čas, aby ste sa v úlohách zorientovali a vybrali tie, ktoré je potrebné riešiť prednostne. 
  3. Zájdite na obed s kolegom/kolegami, ktorí vás počas vašej neprítomnosti zastupovali 🙂  O dianí vo firme počas tých pár týždňov nemusíte vedieť všetko hneď ráno a na prácu sa vám bude ľahšie sústrediť.

Čerpanie dovolenky je dôležitou súčasťou pracovného života každého z nás. Je to čas na oddych a regeneráciu, ktorý prispieva k zvýšeniu produktivity a spokojnosti v práci. 

Správna príprava na dovolenku a riadne nastavenie všetkých potrebných opatrení pomôžu zabezpečiť, že návrat do práce bude hladký a bezproblémový.

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.